Gedragcode en vertrouwen

Gedragscode:
Scouting Kwintsheul vindt een veilige fysieke en sociale omgeving voor haar jeugdleden en vrijwilligers belangrijk. Een van de hulpmiddelen daarbij is het gebruik van een gedragscode, deze is opgesteld door Scouting Nederland. Met elkaar hebben we afgesproken ons aan deze gedragscode te houden. De gedragscode is hier te downloaden.

De gedragscode van Scouting Nederland is vrij duidelijk, contact met leden mag alleen functioneel van aard zijn. Dit geldt tijdens de programma’s maar ook daarbuiten en op sociale media. Het is belangrijk dit ook als ouder met uw kind(eren) te bespreken.

Vertrouwenspersoon:
Als er sprake is van een calamiteitensituatie, zoals grensoverschrijdend gedrag, een ongeluk of een sterfgeval, die je niet kwijt kunt bij de leiding of het bestuur kan je terecht bij [email protected] (Eva Barendse). Ook kun je altijd contact opnemen met het landelijk opvangteam. Dit team bestaat uit landelijk vrijwilligers die groepsbesturen adviseren over hoe ze hiermee om kunnen gaan. Deze vrijwilligers zijn ervaren in de hulpverlening en hebben veel ervaring met dit soort situaties. Zij verwijzen Scoutinggroepen indien nodig door naar de juiste instanties.

Meer informatie over het Landelijk opvangteam is hier te lezen.

Aannamebeleid:
Bij Scouting Kwintsheul verwelkomen we nieuwe kaderleden met een zorgvuldig aannamebeleid. Het avontuur begint met een kennismakingsgesprek, waarin we niet alleen de kans krijgen om elkaar beter te leren kennen, maar ook belangrijke zaken bespreken. Tijdens dit gesprek wordt onze gedragscode toegelicht, en er wordt gesproken over de Verklaring Omtrent Gedrag (VOG), die voor ons verplicht is. Zonder VOG is er helaas geen plaats binnen onze vereniging. 

We bespreken ook de taken en verwachtingen die bij de rol komen kijken, evenals de persoonlijke motivatie van het nieuwe lid.We geven ook informatie over de verschillende trainingen en kwalificaties die beschikbaar zijn, zodat iedereen zich kan ontwikkelen en zijn of haar vaardigheden kan vergroten.

Na dit kennismakingsgesprek volgt een proefperiode van drie maanden. Gedurende deze tijd kijken we samen of er een goede match is tussen de nieuwe kaderleden en de organisatie. Deze periode biedt niet alleen de gelegenheid om praktische ervaring op te doen, maar ook om te zien hoe de samenwerking verloopt en of iedereen zich kan vinden in de waarden en doelstellingen van Scouting Kwintsheul.

We geloven dat een goed begin de sleutel is tot een succesvolle samenwerking, en ons aannamebeleid weerspiegelt deze overtuiging. Met aandacht voor zowel de individuele groei als de collectieve doelen, werken we samen aan een veilige en inspirerende omgeving voor iedereen.